JKP

Het JKP is natuurlijk een bekende term in de wereld van de leningen, maar voor degenen die niet weten waar de letters voor staan hier toch even de vertaling: Jaarlijks Kostenpercentage. Dit wil in feite niets anders zeggen dan de rentevoet die er voor een lening geldt. De rentevoet is zoals de naam JKP al doet vermoeden dus op basis van een jaar. Omdat veruit de meeste consumenten meerjarige leningen afsluiten kan op basis van de JKP in feite ook door uzelf worden berekend wat deze gaat kosten. Gelukkig hoeft u deze berekening zelf helemaal niet te maken, want hierdoor wordt u natuurlijk geholpen door de lening simulatie, welke altijd kan worden gebruikt. Een lening simulatie voorkomt dus dat u zelf al het rekenwerk moet gaan doen.

Het belang van een lage JKP

Een lage JKP is uiteraard niet iets waar u zelf heel veel invloed op heeft. Natuurlijk, u kunt wel op zoek gaan naar de meest gunstige JKP, maar verder zult u het gewoon moeten doen met wat u wordt aangeboden door de verschillende kredietverstrekkers. Het enige wat u dus gewoon kunt doen is het vergelijken van leningen en het dan daarmee doen. Overigens is het natuurlijk wel gewoon zo dat wanneer u inderdaad een aanbieder met een lage JKP gevonden heeft deze waarschijnlijk wel naar wens zal zijn. Bij sommige leningen is een lage JKP helaas gewoon in iets mindere mate mogelijk. U kunt hierbij bijvoorbeeld aan een persoonlijke lening denken, waarbij de laagste JKP die mogelijk is vaak toch al een paar keer zo hoog ligt als bij een autolening. In sommige gevallen wordt het dus gewoon niet beter.

JKP verschilt per lening

We haalden het al even aan, maar bij verschillende leningen heeft u ook gewoon met een verschillende JKP te maken. Bij een bepaalde lening zou u dus bijvoorbeeld kunnen denken dat u eigenlijk een veel te hoge JKP betaalt, maar als dit dus – zoals al even werd aangegeven – een persoonlijke lening betreft zult u met een ogenschijnlijk hoge JKP toch de laagste JKP in de markt kunnen hebben. Het zal dus ook wel degelijk van uw lening afhangen.

Previous post:

Next post: